SNELRECHT: ZSM (zo snel mogelijk)

- Strafbeschikking van het OM -

Het Openbaar Ministerie is per januari 2013 van start gegaan met het zogenaamde ZSM (snelrecht) model. Snelrecht heeft prioriteit. De samenleving eist een snellere afdoening van strafzaken.

Wat betekent dat ZSM model?

Indien een verdachte van een strafbaar feit waarop maximaal zes jaar gevangenisstraf op staat, wordt aangehouden, kan aan deze persoon binnen de termijn van 6 uren een strafbeschikking worden uitgevaardigd door de officier van justitie. Dat wil zeggen er wordt een deal/schikking gesloten. Het OM biedt een straf aan (geldboete/werkstraf/ontzegging rijbevoegdheid/stadionverbod)  om strafvervolging bij de rechter te voorkomen. Accepteert de verdachte de straf dan mag hij naar huis en is de zaak afgesloten. Een verplicht bezoek aan de rechtbank is dan niet meer nodig! De verwachting is dat er veel zaken op deze snelle manier worden afgedaan en dus niet meer bij een rechtbank worden aangebracht. Een snelle effectieve aanpak voor politie en justitie, maar ook voor u als verdachte? Dat is nog maar de vraag.

Waar?

Aan de verdachte wordt op het politiebureau het strafaanbod (strafbeschikking) aangeboden. De verdachte heeft dan recht op overleg met een advocaat. Maak daar gebruik van! Wij kunnen u voorzien van advies omtrent het wel/niet accepteren van deze strafbeschikking. Praktijkervaring leert dat de politie  vaak de volgende  mededeling doet: Je hebt recht op een advocaat, maar die kosten veel geld en laten vaak lang op zich wachten. Als je nu akkoord gaat ben je zo weer vrij. Dit is een vorm van druk uitoefenen op de verdachte. Vaak gaat de verdachte dan maar akkoord met de aangeboden straf(beschikking), omdat hij dan weer naar huis mag. Indien men later spijt heeft of er problemen ontstaan door het gecreëerde strafblad heeft men vaak spijt dat toen de straf(beschikking) is  geaccepteerd. Ook bestaat de kans dat een onafhankelijke rechter de verdachte voor hetzelfde feit vrij zal spreken.

De nadelen

De politie legt de zaak voor aan de officier van justitie. De politie en het OM werken dus nauw samen. Een minimaal dossier of enkele politie mutaties (aantekeningen van wat er is gebeurd) vormen de basis voor het aanbod van de strafbeschikking. Dat is wel een minimale basis voor het aanbieden van een straf. Het OM spoort op, vervolgt en bestraft hiermee. Er komt dus geen onafhankelijke rechter meer aan te pas. Dit geeft een scheve verhouding en staat op gespannen voet met het idee van een rechtsstaat!

Juridisch advies vooraf/achteraf (indien strafbeschikking geaccepteerd is)


Het is in uw belang om altijd eerst te overleggen met een strafrechtadvocaat alvorens u een straf(beschikking) accepteert. De kans bestaat dat u voor het zelfde feit zal worden vrijgesproken bij de rechter. Laat u dus niet beïnvloeden door de mededelingen die worden gedaan vanuit politie of justitie. Laat u bijstaan door een strafrechtadvocaat die het dossier inziet en u kan voorzien van een goed gedegen juridisch advies. Indien u de strafbeschikking al wel heeft geaccepteerd dan kunt u daar binnen 14 dagen alsnog bezwaar tegen maken bij de officier van justitie. Dat wordt verzet genoemd. Onze advocaten kunnen namens u dit verzet indienen. Dat betekent dat u aangeeft het niet eens te zijn met het aanbod en dat de zaak wel voor een rechter wordt gebracht. U ontvangt dat t.z.t. een oproep (dagvaarding). De zaak wordt door de rechter behandeld. Wij kunnen u op pro deo basis bijstaan.

Voor informatie kunt u altijd bij ons terecht:

De Haan strafrechtadvocaten
Turfsingel 33  Groningen
T 050  31 81 344.

E Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
www.dehaanstrafrecht.nl

 

Secretariële ondersteuning

Copyright 2011 - 2018 | dehaanstrafrecht.nl
Contact - Sitemap - Inloggen